מרגלית צנעני

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

נולדה ב-19 בדצמבר 1948‏, המוכרת גם בכינוי "מרגול", היא זמרת ומלחינה, הפועלת בעיקר בתחום מוזיקת נשמה, אשר משלבת במוזיקה הים תיכונית אלמנטים האופייניים למוזיקה אמריקאית. שיריה משלבים סגנונות כרוק, פאנק (Funk) ובלוז, והיא שרה בשפות שונות.
צנעני שיתפה פעולה עם יוצרים וזמרים רבים. בין היתר שיתפה פעולה עם הפזמונאית רחל שפירא שכתבה רבים משיריה ("מנטה", "קפה אלהמברה", "עוד יהיה לי", "חומות חימר"), ועם המלחין, המעבד והסקסופוניסט ירוסלב יעקובוביץ', שעיבד והפיק כמה מאלבומיה. הוא הלחין ואף ניגן בחלק משיריה.

תחילת דרכה
צנעני נולדה בתימן, בת בכורה מבין שבעה אחים לשלום ולוֹלה, בני יהדות תימן, אשר השפעתם ניכרת בשירתה. בגיל שנה עלתה עם משפחתה לישראל והתיישבה בנתניה. צנעני החלה את דרכה הבימתית כרקדנית בהפקה הישראלית למחזמר "שיער" בשנת 1971. השתתפה כניצבת בסרט הקולנוע "קזבלן" שיצא לאקרנים בשנת 1973 ובשנה זו גם השתתפה במחזמר "לילי גם" לצדם של יזהר כהן ורומן שרון.
בשנת 1973 נטלה חלק ברביעיית "הכנופיה" לצד יזהר כהן, רזי אמיתי ואסתי כץ. הרביעייה שרה שירי בלוז ונשמה בסגנון מוזיקה אפרו-אמריקאי של אותה תקופה, והופיעה בפני חיילים במלחמת יום הכיפורים. סגנון המוזיקה של הרביעייה היה מיוחד וחדש בנוף המוזיקלי הישראלי של אותה התקופה, והיא לא הצליחה מבחינה מסחרית, על אף הלהיט הגדול שלה "אשליות". כעבור זמן קצר הרביעייה התפרקה, ומעולם לא השלימה הקלטת אלבום. בין השנים 1970 עד 1980 פעלה צנעני בלהקת חתונות בשם "שוקולדה", שזכתה להצלחה מרובה. בשנת 1977 נישאה צנעני למורדי לביא, ואחרי שנתיים ילדה את בנה היחיד אסף. ב-1984 בני הזוג התגרשו, ומאז לא נישאה בשנית. בשנת 1985 השתתפה בביצוע השיר "רוצים שלום", שהיה מעין גרסה ישראלית ל"אנחנו העולם" ("We Are The World") של מייקל ג'קסון, שבו נטלו חלק זמרים רבים.

פרסום
הפריצה הגדולה של צנעני כזמרת סולנית הגיעה (רק) בשנת 1986, כשהופיעה בתוכנית הבידור הפופולרית של ליל שבת "סיבה למסיבה", בהגשת רבקה מיכאלי, בערוץ הראשון, שהיה אז ערוץ הטלוויזיה היחיד (ועל כן זכה לאחוזי צפייה גבוהים במיוחד). בתוכנית היא שרה את השיר "נערי שובה אלי", שכתב והלחין לה דני שושן, והעידה על עצמה: "אני זמרת חתונות, אשכרה חַבָּר". שיר זה הפך ללהיט ענק (ובהמשך לשיר המזוהה במיוחד עם צנעני). באותה שנה הוציאה את אלבומה הראשון, הנושא את שם השיר, בעזרתם של יהודה קיסר והמעבד המוזיקלי חיים חדד, ובו הלהיטים "נערי שובה אלי" ו"רוברטו". קיסר וחדד מימנו את המאסטר, ומכרו אותו לניסים בן חיים, ששימש כמפיקה הראשון. צנעני חתמה חוזה עם האמרגן אשר ראובני. האלבום יצא ע"ג תקליט וקלטת אודיו, שעטיפתה הייתה שונה מזו של התקליט. בשנת 1987 היא שרה בפסטיבל שירי הילדים את השיר "אסף שלי", שנכתב לבנה אסף. באותה שנה הוציאה את האלבום "שמור אותי", ממנו בלטו השירים "שמור אותי" ו"כמו שאתה יודע", וכן החידוש לשירה של עירית סנדנר "ניגונים". בשנת 1988 יצא אלבומה "אהבה אבודה", שבו הופיעו שתי מחרוזות שירים: "קול אורלוגין", המורכבת משירים עבריים ומחרוזת בערבית המורכבת מלהיטים ערביים ידועים. שיר הנושא של האלבום זכה להצלחה. באותה שנה יצא ע"ג דיסק האוסף הראשון של צנעני "להיטי זהב א'". בשנת 1989 הוציאה את האלבום "מנטה", שבו שיתפה לראשונה פעולה עם ירוסלב יעקובוביץ', שעיבד והפיק אותו בסגנון ג'אז וכן הלחין בו מספר שירים. האלבום כלל להיטים כמו "עוד יהיה לי" ו"מנטה". באלבום הופיע ביצועה של צנעני לשירה של נעמי שמר "ילד רע תל אביב", ביצוע כמעט זהה לביצוע המקורי מאותה שנה של שלישיית הופה היי. באותה השנה היא השתתפה בסרט המתיחות "על הפנים" לצד רבקה מיכאלי ונולי עומר, והשתתפה בפסטיגל עם השיר "נסיכות שחורות", אשר זכה במקום השלישי.
בשנת 1990 יצא אלבומה החמישי "חומות חימר", שגם אותו הפיק יעקובוביץ', וכלל לראשונה שירים שצנעני הלחינה בעצמה. בלטו בו השירים "צל על פני העשב", "חומות חימר" ו"אנ'לא מכפר שמריהו", שהופיע באלבום גם בגרסה אנגלית שבוצעה בדואט עם ירוסלב יעקובוביץ' ונקראה "Every Body Must Get". בשנה זו השתתפה בפעם השנייה בפסטיגל עם השיר "גן עדן", שזכה במקום החמישי. באותה שנה השתתפה עם גרי אקשטיין בפסטיבל "בלוז ים המלח", והשניים הקליטו עבורו שיר שגם הוא נקרא "בלוז ים המלח". צנעני הופיעה במופע משותף עם שלמה גרוניך בשנת 1992, במסגרת פסטיבל ערד. יחד הם הקליטו את השיר "במעגל", לכבוד תוכניתו של דן שילון "בשידור חי", ששודרה בערוץ 2. עוד הקליטו יחד את השיר "בואו נתערבב", שאותו הלחינו שניהם. שיר זה היה שיר השירותרום של אותה שנה.

המשך הקריירה
בשנת 1991 הוציאה צנעני את האלבום "פגישה", בו בלטו השירים "חלומות האתמול", "בקצב מחשמל" ו"הבטחה". באלבום הופיעה רצועה שאורכה כ-11 דקות ו-15 שניות שהיא שיר תימני עממי בשם "חביב זכריה". באותה שנה הקליטה צנעני בדואט עם חנן יובל את השיר "ימי הרדיו", אותו הלחין יובל למילים של יואב גינאי שנכתבו בעקבות מלחמת המפרץ שפרצה בשנה זו.‏ בשנת 1993 הנחתה צנעני את תוכנית האירוח "מרגול" בערוץ 2, שהחל אז את שידוריו המסחריים. התוכנית שודרה עד שנת 1995. זכורים ממנה שיר הפתיחה של התוכנית והשיר "הגברים בוכים בלילה", אותו ביצעה עם גלי עטרי ואופירה יוספי. באותה שנה יצא האלבום "מרגול", בו בלט שיר הנושא והשיר "ספרי לעולם". עוד באותה שנה הוציאה צנעני את אלבום האוסף השני שלה "להיטי זהב ב'", בו הופיע הביצוע ל"ניגונים", שנכלל גם באוסף הראשון. בשנת 1995 הוקלט בגלי צה"ל השיר "כתונת פסים", שהיה חלק ממסע הסברה של משרד הקליטה. בשיר שרו זמרים רבים וצנעני ביניהם. באותה שנה יצא אלבום נוסף שלה בשם "ארץ אש וארץ ים", ממנו בלט שיר הנושא. כמו כן, באותה שנה נפגעה צנעני בתאונת דרכים, שבה נפצע גם אמרגנה אשר ראובני. צנעני שבה לשתף פעולה עם יעקובוביץ' באלבומה "חופשי" (1997), שכלל את השירים "חופשי" ו"קפה אלהמברה", וכן את השיר "ואולי" שהיה הראשון שלו כתבה את המילים. על אף להיטים מסוימים האלבום לא זכה להצלחה משמעותית ביותר (אם כי כמות סבירה של עותקים נמכרה ממנו). בשנת 1998 הקליטה גירסת כיסוי לשיר "פזמון האגודה", במסגרת האלבום "עבודה עברית", לכבוד חגיגות היובל לישראל. באותה שנה חידשה את "כמו שיכור" של זוהר ארגוב, לאלבום המחווה "חברים שרים זוהר", שהוקלט לזכרו. בשנת 1999 השתתפה צנעני באלבום "דרבוקה ישראלית – קלאסיקה ישראלית מסולסלת", ובו הקליטה גירסת כיסוי בניחוח מזרחי לשיר "בתי את בוכה או צוחקת".

בשנת 2001 הגישה בערוץ בריזה של yes את תוכנית הבישול "במטבח עם מרגול", ואף הייתה חלק מהפאנל של תוכנית הדיונים ששודרה באותו ערוץ. צנעני הגישה גם מספר תוכניות רדיו, בהן תוכנית יומית בתחנת הרדיו האזורית רדיו ללא הפסקה, שבה דיברה עם המאזינים, ייעצה להם ופתרה סכסוכים.
בשנת 2002 יצא מארז של 4 תקליטורים הנקרא "מרגלית צנעני - זמרת הנשמה מס' 1". המארז, שמכיל את אלבומיה "חומות חימר", "מרגול", "אהבה אבודה" ו"ארץ אש וארץ ים", זכה להצלחה.
מרבית שירי האלבום "לעולם" משנת 2003 הולחנו על ידי צנעני, והיא אף כתבה והלחינה בו את מילות השיר "לא הלילה". בשנת 2005 יצא אלבומה "גלה לי", שכלל את הלהיט המצליח "אז מה?!" העוסק בפרידה מבן זוג. רוב שירי האלבום נכתבו והולחנו על ידי בנה, אסף לביא. באלבום נכללים גם שני קליפים. צנעני השתתפה בסדרת הדרמה הקומית היומית "פיק אפ", ששודרה בערוץ 10 באותה שנה (2005), וגילמה בה את אימו של גילי, אחת הדמויות הראשיות בסדרה. דמותה הייתה דמות האם המזרחית הסטריאוטיפית שכל עולמה סובב סביב המשפחה, דואגת לבנה, ו"מסדרת לו את העניינים". דמותה הפרודית של צנעני כ"מרגול" מופיעה מדי פעם בתוכנית הבידור "ארץ נהדרת" בגילומו של מריאנו אידלמן‏. בשנת 2005 שיחקה בסדרת הילדים "זומזום" בתפקיד מלכה, מוכרת השווארמה לצד טלי אורן.

בשנת 2006 היא נבחרה לשמש כשופטת בעונה הרביעית של כוכב נולד, תפקיד בו היא המשיכה לשמש במשך חמש עונות. כמו כן, השתתפה באותה שנה בעונה השלישית של "השיר שלנו" בתור כוכבת אורחת למספר פרקים. בשנה זו יצא אלבום האוסף המקיף ביותר של צנעני עד כה, "המיטב". בקיץ של אותה השנה היא חברה אל ירדנה ארזי, אילנית, שלומית אהרון ורותי נבון למסע הופעות בפני קהילות יהודיות בקנדה ובארצות הברית, בשם "חמש הדיוות". בשנה זו, השתתפה בפעם השלישית בתור אורחת בפסטיגל "גיבורי הממלכה האבודה" (פסטיגל פנטזיה).

ב-20 באפריל 2007 עלתה תוכנית חדשה בערוץ 2 בהנחייתה, "מרגול שופטת", שבמסגרתה היא פותרת סכסוכים "אמיתיים" בין אנשים "אמיתיים" על פי "חוקי מרגול", כדבריה. התוכנית לא זכתה לרייטינג גבוה וירדה מהר מן המרקע. באותה שנה נסעה צנעני להודו עם צוות "כוכב נולד" - צביקה הדר וגל אוחובסקי לצורך אודישנים לתוכנית. ב-5 באוגוסט 2008 הוציאה צנעני סינגל בשם "אל תישברי", שכתב והלחין לה בנה, אסף לביא, מתוך אלבומה הבא. באותה שנה השתתפה בתוכנית התרומות של ערוץ 2 עם ארגון "לתת" "המטבח" לצד רוני דואני, עינת שרוף ומיכל אמדורסקי. בקיץ של שנת 2009 יצא האלבום "דווקא היום". הסינגל "עץ ירוק מפלסטיק" שכתב אטדגי והלחין יוני אמבר, מתוכו הפך ללהיט והיה מועמד סופי בתחרות "קליפ העשור" של ערוץ המוזיקה הישראלית. בשנת 2010 החלה להגיש יחד עם גל אוחובסקי את התוכנית "גל ומרגול" בערוץ 24. בשנת 2011 יצא אלבום גרסאות כיסוי בשם "שני צדדים למטבע", ובו גרסתה של צנעני לשירו של מיכה שטרית "אינתה עומרי".

ב-16 באוגוסט 2011, נעצרו צנעני ובנה אסף למשך שבועיים, בחשד שניסו להיעזר בעבריין מיכאל חזן כדי לגבות כספים מאמרגנהּ לשעבר אסף אטדגי‏. במסגרת הסדר טיעון שנחתם בנובמבר 2011 צנעני הודתה והורשעה בסחיטה באיומים של אטדגי‏ ועל צנעני נגזרו שישה חודשי מאסר, לריצוי בעבודות שירות‏.