כנר על הגג

גיבור הסיפור הוא יהודי עני בשם טוביה החולב, המתגורר בעיירה אנטבקה - "שטעטל" יהודי טיפוסי באימפריה הרוסית. טוביה החולב עוסק בגידול פרות חולבות - ומכאן שמו - ומהן הוא מוכר חמאה וגבינה לבני העיירה, כשסוסו סוחב את העגלה שבה הסחורה. לו ולאשתו גולדה ישנן שבע בנות (בסרט חמש בלבד). שלוש הגדולות מביניהן מעמידות אותו, כל אחת בתורה, בפני התלבטות קשה: האם להשיא אותן באמצעות שידוך שתציע שדכנית העיירה, כנהוג, או להתיר להן להינשא לאהובי לבן, כרצונן, על אף הבעיות שיש איתם.
הבת הבכורה, צייטל, רוצה להינשא לאהוב לבה מוטל, חייט עני וצעיר. לעומת זאת, ינטה השדכנית משכנעת את אשתו של טוביה לשדך את בתו לקצב אלמן, קשיש ועשיר בשם לייזר וולף. 

טוביה נקרע בין שני הצדדים, ולבסוף נכנע לדמעותיה של צייטל ומתיר לה להינשא למוטל החייט. בתו השנייה של טוביה, הודל, מעמידה אותו באותו מצב כשהיא מתאהבת בסטודנט צעיר המאמין במהפכנות וסוציאליזם בשם פרצ'יק. פרצ'יק נאסר על ידי השלטונות ונשלח לסיביר, והבת מתחננת בפני אביה שיתיר לה ללכת אחריו. ושוב, על אף התנגדותו, הוא נעתר לדמעותיה של בתו ומתיר לה ללכת אחריו.
הניסיון הקשה מכולם מגיע כשבתו השלישית של טוביה, חווהל'ה, אותה הוא אוהב במיוחד, מבקשת כאחיותיה הגדולות להנשא לגבר אותו היא אוהבת. הבעיה היא, שאהובה הוא בחור בשם פיידקה, גוי רוסי נוצרי. לעומת המקרים הקודמים, הפעם לא מוותר טוביה על אמונתו ועקרונותיו ואוסר על בתו להינשא לאהוב לבה. חווהל'ה כתגובה בורחת מן הבית ונישאת לפיידקה בכנסייה בחשאי. מעתה מסרב טוביה להזכיר את שמה של בתו ו"קורע קריעה" עליה, כשם שנהוג לעשות על אדם שמת.
חיי משפחתו של טוביה בעיירה אנטבקה נגדעים כשמתקבל צו גירוש, המחייב את כל יהודי העיירה למכור תוך שלושה ימים את רכושם ובתיהם ולעזוב את העיירה. טוביה ומשפחתו יוצאים לארצות הברית, ינטה השדכנית לירושלים, וחווהל'ה ופיידקה אף הם עוזבים, מתוך התחושה שאינם יכולים להתגורר במדינה המגרשת חלקים מתושביה.
הסיפור משקף את סוף המאה ה-19 ברוסיה, שבה נאלצו יהודים רבים לנטוש את בתיהם וכפריהם בעקבות הפוגרומים והגירוש, ולהגר אל מחוץ לרוסיה. רובם יצאו לאמריקה ולארצות אחרות באירופה. בסיפור בולטות מגמות שהיו נפוצות באותה תקופה כגון חילון, התבוללות, מודרניזציה וגם הסוציאליזם, שהחל להראות את סימניו הראשונים.

משתתפים:
חיים טופול - טוביה החולב
רבקה רז - גולדה
שלמה וישינסקי - לייזר וולף
חוה אורטמן - ינטה
עדי טופול - צייטל
מיכל צפיר - הודל
נועה לביא - חוה'לה
אבי חדש - מוטל
יפתח קמינר - פרצ'יק
בן יזראל - פיידקה
דינה גולן - שרה פרומה
יוסי סגל - הרב
לופו ברקוביץ - הרב מורדכי
איציק עצמון - מנדל
ראובן גולדווסר - אברהם
שמוליק טנא - קצין המחוז

יוצרים:
כתיבה - יוסף שטיין
מוסיקה - ג'רי בוק
שירים - שלדון הנריק
הפקה בימתית מקורית - הרולד פרינס
בימוי וכוריאוגרפיה - סמי דאלאס בייס
ע"פ ג'רום רובינס
ניהול מוסיקלי וניצוח - מרק וולך
תפאורה מקורית - בוריס אהרונסון
הדרכה קולית - חדווה מלר
הפקה בפועל - חיים סלע

 

מפיקים:
אברהם דשא (פשנל)
בשיתוף עם יוכלמן-אשר הפקות

בהשתתפות:
שלי גורל, גלית שלו,ויקטור קוטיק, שגית שמיר, סלאוה אוליניק, אתי ונטורה, יעל הלפרין, דבורה קליפר, ענת גבע (יוסף), רינת מאירי, סיגל אשל, טובית יניר, נעמי אקרמן, טובה להב, יוסי מאיר, אלינוער מואב, עדן חכם, אבינועם שמחי, יוסי זבצקי, חיים פנירי, מור דרעי, גיא שרפי, אייל שלו, קני ג'נדי סטרנקו, עדי שועה, דני שוורץ, ריצ'רד אורבך

נגנים:
וולפנסון שמעון, מנור ליאורה, ברטל מרים, פורמן יעקב, גורדון דב, קלמנוביץ שי, לנדמן סוטלנה, כהן רז, הוד קלמוס, בן זאב דור, גרוזלצ'ק יבגני, חיים יובל, דימטרי ברקן, כץ גינדי, גורפינקל מיכאל, אסף מיכאל, דימטרי לויטס, לקס שירי, פלקסמן ולדימיר, מגידין סלאווה, בראון אמי, עשור אלקיים, דרור מרגלית, רזניק אלכסנדר, צריקר רגינה

מופעי ארכיון נוספים